ΚΟΡΕΑΤΙΚΑ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

Τα Κορεατικά είναι η επίσημη γλώσσα τόσο στη Βόρειο όσο και στη Νότιο Κορέα. Είναι επίσης η επίσημη γλώσσα στην περιοχή Yanbian της Κίνας. Τα Κορεατικά ομιλούνται από περισσότερα από 76 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως , γεγονός που τα καθιστά την 17η πιο ομιλούμενη γλώσσα στον κόσμο.

Εκτός της κορεατικής χερσονήσου, οι πόλεις με τους περισσότερους Κορεάτες είναι το Πεκίνο, το Λος Άντζελες, η Νέα Υόρκη, το Τόκιο, η Οσάκα, η Ατλάντα και το Σίδνεϊ.

Τα Κορεατικά χαρακτηρίζονται γλωσσολογικά ως «απομονωμένη» γλώσσα, κάτι που καταδεικνύει πως δεν σχετίζονται ουσιωδώς με οποιαδήποτε άλλη γλώσσα. Ωστόσο, λόγω των ιστορικών σχέσεων μεταξύ Κίνας-Κορέας, έως και το 60% των κορεατικών λέξεων είναι κινεζικής προέλευσης. Περίπου το 35% είναι καθαρά Κορεάτικα και το 5% είναι λέξεις προερχόμενες από διάφορες άλλες γλώσσες.

Τα κορεατικά έχουν το δικό τους σύστημα γραφής που ονομάζεται Hangul. Ο Βασιλιάς Sejong ο Μέγας εφηύρε τα Hangul τον 15ο αιώνα. Μέχρι τότε, οι Κορεάτες έγραφαν με κινεζικούς χαρακτήρες, που ονομάζονται Hanja. Λόγω ωστόσο της δυσκολίας των Hanja και της μακρόχρονης εκπαίδευσης που απαιτούνταν για την εκμάθησή τους, οι περισσότεροι υπήκοοι παρέμεναν αναλφάβητοι. Επιθυμώντας να τερματίσει το φαινόμενό αυτό, ο βασιλιάς Sejong δημιούργησε τα Hangul, τα οποία και ήταν εύκολα στην εκμάθηση και στην χρήση. Τα Hangul είναι ένα αλφαβητικό σύστημα γραφής στο οποίο κάθε σύμβολο αντιστοιχεί σε έναν ήχο. Αποτελείται από 14 σύμφωνα και 10 φωνήεντα. Τα γράμματα ομαδοποιούνται σε ομάδες συλλαβών. Τα Hangul μπορεί να αποτελούν ένα από τα νεότερα αλφάβητα στον κόσμο, αλλά είναι παράλληλα και το πιο άρτια διαμορφωμένο.

EΞΕΤΑΣΕΙΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΚΟΡΕΑΤΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ – TOPIK

Δομή εξετάσεων TOPIK

Οι εξετάσεις επάρκειας της κορεατικής γλώσσας -TOPIK- αποτελούνται από δύο επίπεδα: TOPIK-I και TOPIK-II. Το TOPIK-I είναι το αρχικό επίπεδο και έχει δύο υποεπίπεδα 1 & 2 ενώ το TOPIK-II που είναι το ενδιάμεσο-επίπεδο/ επίπεδο προχωρημένων, έχει 4 υποεπίπεδα – 3, 4, 5 & 6.

Οι εξεταζόμενοι που πληρούν τις απαιτήσεις λαμβάνουν επίσημο πιστοποιητικό με έναν από τους έξι πιθανούς βαθμούς: low beginner (level 1), high beginner (level 2), low intermediate (level 3), high intermediate (level 4), low advanced (level 5), and high advanced (level 6).

  • Επίπεδα 1 και 2 – Επίπεδο για αρχάριους

  • Επίπεδα 3 και 4 – Ενδιάμεσο επίπεδο

  • Επίπεδα 5 και 6 – Προχωρημένο επίπεδο

Το TOPIK-I (Επίπεδο 1-2) έχει μόνο δύο ενότητες: Κατανόηση γραπτού λόγου και Ακουστικό.

Το TOPIK II (Επίπεδο 3-6), το οποίο είναι η εξέταση Intermediate-Advanced, έχει 3 ενότητες Κατανόηση γραπτού λόγου, Ακουστικό, παραγωγή γραπτού λόγου.
Κάθε ενότητα βαθμολογείται από 100 πόντους με πιθανό σύνολο 200 πόντων για αρχάριους και 300 πόντους για το επίπεδο ενδιάμεσου-προχωρημένου.